‘Door te investeren in zorgvastgoed, lever je ook een positieve bijdrage aan de maatschappij’
‘De zorgvastgoedsector is erg dynamisch, dus je moet je goed laten informeren om op de hoogte te blijven’
Het eerste mini-seminar over Beleggen in zorgvastgoed, georganiseerd door Connect Invest, is een feit. Het vond op donderdag 23 mei jl. plaats in de Nyenrode Business University. Het was een enerverende, leerzame middag, aldus de reactie van de vele enthousiaste bezoekers.
De ontvangstruimte van de Nyenrode Business University druppelt langzaam vol; een stuk voller dan verwacht. Aangezien bijna het dubbele aantal bezoekers is gekomen, dan waar de organisatie in eerste instantie op gerekend had. De animo blijkt groot: het thema Beleggen in zorgvastgoed spreekt veel beleggers aan.
Waarom dat precies is? Pieter van Herk en Henk Reyersen van Buuren, die het evenement organiseren, leggen het uit: “Dat komt met name doordat investeren in zorgvastgoed crisisbestendig is. In tegenstelling tot het investeren in kantoor- of winkelpanden. En dat is iets wat steeds meer beleggers momenteel ontdekken.”
Voor foto’s en opnames van de presentaties tijdens dit mini-seminar: bezoek de pagina ‘Beleggen in zorgvastgoed‘.
Grote namen
Er zijn diverse grote namen uit de vastgoedwereld aanwezig vandaag.
Zo wordt het twee uur durende seminar gepresenteerd door prof. dr. Tom Berkhout, hoogleraar Real Estate aan de Universiteit Nyenrode. Berkhout heeft veel research gedaan op het gebied van vastgoed, en een aanzienlijk aantal publicaties – van boeken en artikelen tot onderzoeksrapporten – op zijn naam staan.
De eerste spreker deze middag is prof. dr. Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam en voorheen hoofddemograaf Centraal Bureau voor de Statistiek. Latten spreekt over onder meer de groeiende rol van ouderen in de samenleving, de vergrijzing en de groei- en krimpregio’s in Nederland. Zo vertelt Latten dat er in de toekomst steeds meer ‘stadsveteranen’ zullen zijn; wat zoveel betekent als dat de vergrijzing vooral in de grote steden toe zal nemen. En waarschuwt hij daarbij ook nog even dat we toch vooral aardig moeten blijven voor onze partners, omdat in de toekomst één op de drie huwelijken van 50-plussers stuk zal lopen. Met de nodige grappen tussen de cijfers en statistieken door heeft Latten het publiek direct op zijn hand.
Toekomstbestendigheid
Daarna verschijnen Jeroen Hermus MA MRICS RT en Annette van der Poel BSc BE op het toneel, respectievelijk director en associate director Healthcare van CBRE, de grootste zorgvastgoedadviseur ter wereld. Hermus en Van der Poel lichten onder meer de verschillende aspecten van de beleggersmarkt in zorgvastgoed en de marktbehoefte toe.
Waarna drs. Hans Hersevoort, innovator in de zorg en bestuurder van de Omega Groep in Zwolle, alle aanwezigen met zijn powerpoint presentatie op heldere wijze door de veranderende geschiedenis van de gezondheidszorg loodst. Hersevoort spreekt daarnaast over demografische verschuivingen, maatschappelijke ontwikkelingen en de toekomstbestendigheid van zorgvastgoed. De belangrijkste boodschap die Hersevoort wil overdragen: “Zorg moet zo gewoon mogelijk blijven. Het moet vooral aansluiten bij de wensen en verwachtingen van de mens.”
Veranderingen
Als laatsten informeren ir. Clemens Koekkoek en drs. Jeroen van Valen van Sectie5 Investments de aanwezigen over de aankomende veranderingen in de zorgvastgoedmarkt en de financiering ervan.
Koekkoek: “Er gaan grote veranderingen plaatsvinden in deze sector. Zo wordt met name het clusteren van meerdere gebruikers en zorgaanbieders in één gebouw zeker iets wat gaat toenemen.”
Duurzaamheid en continuïteit
Dan zitten de twee uur er alweer op, krijgen de sprekers een luid applaus en is het buffet geopend. Waarna alle bezoekers en sprekers nog een hele tijd napraten met elkaar. En iedereen is het erover eens: het was een geslaagde middag.
Bezoeker Aad van Klaren: “Ik ben positief verrast door de kwaliteit van de sprekers en de waardevolle gedeelde informatie. Er werd zowel over demografische aspecten gesproken als over de kwaliteit van zorg en welke zorg er nodig is. Met als uitgangspunt voor de belegger: wat voor rendement kun je verwachten? Niet alleen in financieel opzicht, maar ook wat betreft duurzaamheid en continuïteit. En wat ik het mooiste gegeven vind: door te investeren in zorgvastgoed kun je ook nog een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.”
Ook bezoekster Gemma Goertz, die zowel uit de zorg als uit de projectontwikkeling komt, is zeer te spreken over de middag. “Aangezien ik van beide kanten kennis heb, vind ik het heel interessant om te zien wat de ontwikkelingen zijn op dit gebied. De zorgvastgoedsector is erg dynamisch, dus je moet je echt goed laten informeren om op de hoogte te blijven van alles. Daarvoor is een seminar zoals dit zeker heel nuttig.”
Of er nog een vervolg-seminar komt? “Hoogstwaarschijnlijk wel”, zegt mede-organisator Van Herk. “Bij zoveel interesse spelen we daar zeker op in. De markt blijft zich ontwikkelen, dus wij zijn sowieso altijd bezig met het verkrijgen van nieuwe informatie, die we uiteraard graag delen.”
Credits
Fotografie: Riechelle van der Valk, Corporate Visual Communication