Vandaag verscheen een artikel in Zorgvisie van de hand van Eric Bassant over de ontwikkelingen in zorgvastgoed en de invloed van de private belegger.
Het artikel is te lezen via deze link: Artikel Zorgvisie 23 oktober
Je hebt hier wel een abonnement voor nodig. Voor degenen die dit niet hebben, volgt hier de tekst van het artikel:
“Beursfondsen, pensioenfondsen en vermogende particulieren investeren steeds meer in zorgvastgoed. In de langdurige zorg ontpoppen de private partijen zich als alternatief voor de woningcorporaties.
‘Er is in Europa een enorme concurrentie tussen private investeerders in zorgvastgoed. Hierdoor zijn de aanvangsrendementen gedaald tot ongeveer 5%. Dat maakt het voor zorgorganisaties goedkoper om vastgoed te financieren. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk zijn de financieringskosten gehalveerd ten opzichte van 2007,’ aldus Sébastien Berden, ceo van het beursgenoteerde Cofinimmo. Hij was onlangs een van de sprekers op het vastgoedcongres van Bohn Stafleu van Loghum. In het eerste halfjaar zijn de beleggingen in Nederlands zorgvastgoed met ruim 50 procent gestegen tot 345 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van vastgoedexpert CBRE. Collega Colliers verwacht voor het hele jaar een recordvolume van bijna 1 miljard euro. Colliers signaleert dat de grote stelselveranderingen zoals de hervorming van de langdurige zorg verwerkt zijn en dat de vermogenspositie van de meeste zorginstellingen gezond is.
Corporaties terughoudend
Alleen al Cofinimmo wil 250 miljoen euro investeren in Nederland. ‘Wat ons remt is de kwaliteit van de projecten,’ zegt Berden. Hij kijkt scherp naar de dynamiek in de sector. Het fonds heeft mede hierom als eis dat een verpleeghuis onderdeel moet zijn van een geïntegreerd netwerk. De gretigheid van private beleggers staat in schril contrast tot de terughoudendheid van de woningcorporaties die jarenlang de vanzelfsprekende vastgoedpartners waren van organisaties in de langdurige zorg. Financiële druk, de introductie van de verhuurdersheffing, nieuwe regelgeving en meer accent op het thema duurzaamheid maken dat de corporaties voorzichtig zijn geworden bij het financieren van zorgprojecten.
‘Private belegger beslist sneller’
Zorgorganisaties hoeven niet perse in zee te gaan met een groot beursgenoteerd fonds. Gehandicaptenorganisatie Syndion uit Gorinchem ging voor de ontwikkeling en huisvesting van een woonvoorziening in Gorinchem in zee met het private vastgoedfonds S5 Vitae Fonds van Sectie5 Investments. En ook voor een project in Dordrecht wordt met deze partij samengewerkt. ‘Financieel maakt dit vergeleken met corporaties niet zo veel uit. Maar private partijen beslissen sneller en ze houden ons scherp om zakelijk naar projecten te blijven kijken’, zegt bestuurder Harry Vogelaar. Syndion heeft ongeveer 50 kleinschalige woonzorglocaties in het midden van het land. Het project in Gorinchem, in een voormalig postkantoor in het centrum, is voor de huisvesting van mensen met een beperking. ‘Het was eerst de bedoeling dat daar luxe appartementen in zouden komen maar we zijn erin geslaagd om aangepaste woningen voor kwetsbare mensen te laten bouwen die nog binnen de sociale huur vallen. Dat is af en toe wel zoeken geweest maar het is gelukt.’ Hij geeft aan dat de vermogenspositie van Syndion stevig genoeg is om zelf vastgoed te ontwikkelen. ‘Maar het is onze kerntaak niet.’ De appartementen in Gorinchem zijn zo gebouwd dat ze eventueel kunnen worden omgevormd tot reguliere appartementen. Syndion heeft het complex voor 20 jaar gehuurd.
De participaties van het S5 Vitae Fonds worden uitgezet onder particuliere beleggers. ‘Er is steeds meer vraag naar zorgvastgoed. Wij verwachten dat de beleggers met dit complex in Gorinchem en de andere projecten zullen uitkomen op een gemiddeld rendement van bijna 7 procent per jaar,’ aldus Henk Reyersen van Buuren. Hij is mede-directeur van Connect Invest, het kantoor in Breukelen dat de participaties bij beleggers onder de aandacht brengt. De minimale deelname is 10.000 euro. Jarenlang was hij gespecialiseerd in winkel- en kantoorbeleggingen. Sinds kort is hij actief met beleggingsproducten op het gebied van woningen en zorgvastgoed. ‘Het S5 Vitae Fonds verwacht de komende jaren tussen de 30 en 40 gebouwen aan te kopen. Dit is een groeifonds dat uiteindelijk een omvang zal krijgen van naar schatting 200 miljoen euro,’ zegt mede-directeur Pieter van Herk van Connect Invest. ’Zorgvastgoed is een crisisbestendige beleggingscategorie. Zorg is net zoiets als eten, drinken en wonen. Het zal altijd nodig zijn.’